Toiduainetööstuse tehnoloog
Toiduainetööstuse tehnoloog töötab keemiliste, füüsikaliste ja bioloogiliste põhimõtete ja tehnoloogia alusel välja toiduainete ja seotud toodete tootmisprotsesse. Ta vastutab uute toodete juurutamise, katsetamise, tootmise jälgimise ja olemasolevate seadmetega kohandamise eest. Ta juhib tooraine ja tootmise kvaliteedi tagamist, arendab tootmisprotsesse ning omab põhjalikke teadmisi konkreetsetest tootmistehnoloogiatest nagu piima‑, liha‑ ja jookide tehnoloogia. Tehnoloog töötab välja retsepte, standardeid ja tehnoloogiajuhendeid, tunneb toote koostist ja valmimisprotsesse. Lisaks tegeleb ta tootmistehnika valimise, kombineerimise ja seadistamisega ning seadmete hooldusega. Ta rakendab IKT‑lahendusi (nt automaatsed villimis‑ ja pakkimisliinid jms) ning teeb tehnoloogilisi arvutusi. Tema töö nõuab tehnilist taipu, loomingulisust, admeanalüüsi oskust kulude optimiseerimiseks ning arusaamist töö efektiivsest organiseerimisest ja raiskamise vähendamisest, kasutades LEAN‑tootmise põhimõtteid.
Töötajate arvu muutus
Väike kasv
Töötajate arv
125
Brutopalk
2050 €
Hariduslik ettevalmistus
Rakenduskõrgharidus
Hea teada
- Tehnoloog on toidutootmise süda
- Suur töötajate asendusvajadus
- Töötingimused. Töö toimub toiduainetööstuse tootmisüksustes, laborites ja kontoris. Töö võib hõlmata vahetustega tööd ja olla füüsiliselt koormav.
- Töövahendid: isikukaitsevahendid, tööstuslikud tootmisseadmed, laboriseadmed ja ‑vahendid (nt mikroskoobid jm), mõõteseadmed (nt kaalud, temperatuuri‑ ja niiskusmõõtjad jms), arvuti ja erialane tarkvara (nt andmeanalüüsitarkvara, CAD‑tarkvara jm)