Sommeljee
Sommeljee on veiniekspert, kelle ülesandeks on restoranis soovitada külalistele veine ning sobitada neid toiduga. Sommeljee vastutusalasse kuulub ka ostude‑ ja laovarude juhtimine. Sommeljee tegeleb ka joogikaardi koostamise ja uuendamisega, korraldab degusteerimisi ning koolitab teenindajaid jookide tundmises ja serveerimises, tagades kõrgetasemelise joogikultuuri ja kliendikogemuse. Sommeljee töö ühendab teadmised, maitsemeele ja suhtlemisoskuse, pakkudes igal kliendiga kohtumisel uusi väljakutseid. Sommeljeed külastavad sageli erinevaid veinipiirkondi ja tootjaid, osalevad degusteerimistel, messidel ja erialavõistlustel ning täiendavad end koolitustel. Paljud töötavad mõnda aega välismaa restoranides, et koguda rahvusvahelist kogemust ja laiendada oma professionaalset võrgustikku.
Hariduslik ettevalmistus
Täienduskoolitus, Õpe töökohal
Hea teada
- Oluline kleindi ja tema ootuste mõistmine
- Töö eeldab head maitse- ja lõhnataju
- Vajalik on pidev enesetäiendamine
- Töötingimused. Sommeljeed töötavad erinevates söögikohtades: veinibaarides, restoranides, hotellides jne. Tööaeg sõltub restorani lahtiolekuaegadest, toimudes sageli õhtuti, nädalavahetustel ja pühadel, vahel ka üritustel või degusteerimistel väljaspool restorani.
- Töövahendid: kassasüsteem ja makseterminal, erinevad jookide serveerimise vahendid: klaasid, karahvinid, veinijahuti, jääämber, dekanter, korgitõmbaja, termomeeter, maitsmispokaal, veinikaart ja märkmik