Peakokk
Peakokk on köögitöö koordineerija ja planeerija, köögimeeskonna eestvedaja ja motiveerija ning loominguline juht. Peakokad juhivad köögitööd, n‑ö kogu tootmisprotsessi, koostavad menüüsid (sh eritoitude menüüsid), arendavad tooteid ja mõtlevad välja uusi toite ning kontrollivad pidevalt toitude planeerimist ja valmistamist. Peakokad juhivad, juhendavad ja motiveerivad köögimeeskonda, vastutavad teiste töö korraldamise ja kvaliteetse töötulemuse eest, tagavad köögis tervishoiu‑ ja hügieeninõuete järgimise ning tööohutuse. Vajadusel abistab peakokk oma meeskonda toiduvalmistamise protsessis. Peakoka tööülesanneteks võivad veel olla kaubavarude haldamine ja suhtlemine tarnijatega, müügidokumentatsiooni ja aruannete koostamine ning teenindusstrateegia väljatöötamine. Sõltuvalt ettevõttest tuleb välja töötada uute toodete tehnoloogilisi kaarte ja juurutada uusi tooteid ning koostada kalkulatsioone. Peakokad on sageli ka müügiesindaja rollis, esindavad ettevõtet mitmesuguste kaupade ja teenuste müümisel. Peakokad teevad koostööd sommeljeega, kes koostab jookide menüü.
Hariduslik ettevalmistus
Kutseharidus, Täienduskoolitused, Töökogemus
Hea teada
- Vajalik on tunda ettevõtlust, müügitööd ja meeskonnajuhtimist
- Käiakse oskusi täiendamas välismaal
- Tehnoloogilised lahendused muudavad köögitöö mugavamaks, aitavad tööd teha kiiremini ja tõhusamalt
- Töötingimused. Peakokk töötab tavapäraselt restoranis , mis võib olla iseseisev toitlustusasutus või kuuluda mõne majutus‑, meelelahutus vmt ettevõtte juurde. Koka töökeskkond on köök, mis peab olema väga puhas ning hea valgustuse ja ventilatsiooniga. Peakokad teevad olulisel määral ka nö kontoritööd . Tema välimus ja töökeskkond peavad vastama rangetele hügieeninõuetele, ta kannab ametirõivastusena mütsi, jakki, pükse ja põlle, mis enamasti on valget värvi. Töö ahjude ja grillide vahetus läheduses nõuab head kuumustaluvust. Väga oluline on oskus terariistade ja kuumade pottide‑pannidega ümber käia. Hea tervis ja vastupidavus on vajalikud, sest suurem osa tööpäevast möödub püstijalu. Tööaeg oleneb toitlustusasutuse lahtiolekuaegadest, sageli tuleb töötada ka hilistel õhtutundidel, nädalavahetustel ja riiklikel pühadel.
- Karjäärivalikud: restoranikokk, suurköögikokk, toitlustusettevõtte juht