Pagar
Pagar valmistab lihtpagaritooteid (nt leivad, saiad, sepikud) ja valikpagaritooteid (nt väikesaiad, pirukad, pitsad, küpsised, stritslid, kringlid). Ta peab oskama teha eri liiki tainast, oskama ringi käia juuretisega ja jälgima küpsetusprotsesse. Pagari põhitöö on valmistada tehnoloogilise juhendi alusel tainas, millele eelneb jahusegude ning teiste vajalike komponentide ja lisandite (rosinad, pähklid, puuviljad, marjad, moosid jms) ettevalmistamine. Pagar küpsetab ja viimistleb pagaritooteid, valmistab külmutatud pagaritooteid, sulatab neid ning küpsetab. Pagar kontrollib ka toodete kvaliteeti, et avastada tekkinud vigu. Mõnikord pakendab ta valmistooteid (suurtootmises pakkeautomaatide abil) ning vajaduse korral ladustab ja väljastab neid kaubandusvõrku.
Töötajate arvu muutus
Stabiilne
Töötajate arv
1200
Brutopalk
1150 €
Hariduslik ettevalmistus
Erialane kutse- või kutsekeskharidus, töökohal või täiendusõppes omandatud kutseoskused
Hea teada
- Vajalik füüsilise koormuse talumine
- Oluline on käte osavus ja kiirus ning hügieeninõuete järgimine
- Loominguline töö
- Töötingimused. Pagarid töötavad kas suurtes toidutööstusettevõtetes või väikestes pagarikodades. Töökohast tulenevalt võivad töötingimused (nt müratase, seadmed) ja ülesanded mõneti erineda. Üldiselt peavad pagarid olema valmis vahetustega tööks nii päevasel kui ka öisel ajal, nädalavahetustel ja riiklikel pühadel. Töökeskkonna temperatuur on üldjuhul keskmisest kõrgem, kuid liikudes küpsetuskoja ja külmkambri vahel tuleb arvestada ka järskude temperatuurimuutustega. Toiduohutusnõuete täimiseks on tööl vajalik kanda eririietust ja peakatet. Töös tuleb ette kokkupuudet allergeenide ja jahutolmuga.
- Karjäärivalikud: vanempagar