Ametid

Kokk

Amet pakub huvi

Kokk kavandab ja valmistab toite retseptide alusel või peakoka juhendamisel ning vastutab toitude õigeaegse valmimise, kvaliteedi, maitse ja väljanägemise eest. Kokk käitleb toiduaineid, kasutades mitmesuguseid külm‑ ja kuumtöötlemise võtteid ning valmistab ja serveerib toite juhendi järgi. Kokk käitleb toiduaineid säästlikult, valmistab toitu vastavalt ettevõtte kontseptsioonile ja klientide vajadustele ja soovidele, järgib ettevõtte enesekontrolliplaani. Suurköögikokal tuleb valmistada iga toidukord kindlale hulgale inimestele. Restoranikokk valmistab toitu konkreetse tellimuse järgi individuaalselt, serveerib toiduportsjoneid ning tutvustab toite. Väiksemas ettevõttes, nt turismitalus, koostab kokk menüü, valmistab toite, teenindab külalisi ja peseb nõusid. Kokk korraldab iseseisvalt oma tööd ja töötab meeskonnas, juhendades vajaduse korral köögiabilisi, abikokki ja praktikante. Kokk arvestab oma tegevuses ettevõtte kasumlikkust.

Töötajate arvu muutus

Väike kasv

Töötajate arv

8000

Brutopalk

1150 €

Hariduslik ettevalmistus

Erialane kutseharidus või täienduskoolitus või väljaõpe töökohal

Hea teada

  • Töötamiseks vajalik tervisetõend
  • Töötingimused. Kokk töötab tavapäraselt kas restoranis à la carte kokana või koolis, lasteaias, haiglas, kiirsöögikohas või mujal suurköögikokana. Koka töökeskkond on köök, mis peab olema väga puhas ning hea valgustuse ja ventilatsiooniga. Tema välimus ja töökeskkond peavad vastama rangetele hügieeninõuetele, ta kannab ametirõivastusena kitlit või jakki, pükse ja põlle, mis enamasti on valget värvi. Tähtis rõivalisand on müts, et toidu sisse ei satuks juuksekarvu. Vajalik on kehtiv tervisetõend ning läbitud hügieenikoolitus. Töö ahjude ja grillide vahetus läheduses nõuab head kuumustaluvust. Väga oluline on oskus terariistade ja kuumade pottide-pannidega ümber käia. Hea tervis ja vastupidavus on vajalikud, sest suurem osa tööpäevast möödub püstijalu.  Tööaeg oleneb toitlustusasutuse lahtiolekuaegadest. Restoranides ja pubides tuleb sageli töötada graafiku alusel ka hilistel õhtutundidel, nädalavahetustel ja riiklikel pühadel. 
  • Karjäärivalikud: vanemkokk, à la carte ‑kokk, suurköögikokk, restoranikokk, lihakokk, kastmekokk
Rohkem lisainfot

Põhioskused

Digitaalne kirjaoskusAlgtase
Keeleoskuseesti keel B1, võõrkeel A2
28Käitlemisoskused
  • 28Käitlemisoskused
    Sorteerimine
    Jäätmete sorteerimine
    Toiduainete käitlemine
    Näita veel (25)
    18Enesejuhtimisoskused
  • 18Enesejuhtimisoskused
    Keskkonnahoidlik käitumine
    Kvaliteedinõuete järgimine
    Tervisekaitsenõuete järgimine
    Näita veel (15)
    16Haldamisoskused
  • 16Haldamisoskused
    Tehnoloogilise kaardi koostamine
    Menüü koostamine
    Joogikaardi koostamine
    Näita veel (13)
    8Lävimisoskused
  • 8Lävimisoskused
    Ettepanekute tegemine
    Tagasiside küsimine
    Tagasiside vastuvõtmine
    Näita veel (5)
    7Juhtimisoskused
  • 7Juhtimisoskused
    Meeskonna juhtimine
    Igapäevatöö planeerimine
    Puhastustööde planeerimine
    Näita veel (4)
    7Tehnilised oskused
  • 7Tehnilised oskused
    Erialase tarkvara kasutamine
    Köögitehnika kasutamine
    Õige temperatuuri hoidmine
    Näita veel (4)
    6Mõtlemisoskused
  • 6Mõtlemisoskused
    Toitainelise koostise ja toiteväärtuse arvutamine
    Tooraine koguse arvutamine
    Majanduslik mõtlemine
    Näita veel (3)
    5Hindamis- ja uurimisoskused
  • 5Hindamis- ja uurimisoskused
    Aja mõõtmine
    Kaalumine
    Mahu mõõtmine
    Näita veel (2)
    4Heaolu tagamise oskused
  • 4Heaolu tagamise oskused
    Tööala korrashoidmine
    Ruumide koristamine
    Nõude pesemine
    Näita veel (1)
    3Loovoskused
  • 3Loovoskused
    Kompositsiooni loomine
    Vormide kasutamine
    Värvide kasutamine

    Töövaldkonnad

    Turism ja külalislahkusteenused
  • Uuendatud: 6.11.2024

    Küpsised

    Lehekülg kasutab küpsiseid.