Kokk
Kokk kavandab ja valmistab toite retseptide alusel või peakoka juhendamisel ning vastutab toitude õigeaegse valmimise, kvaliteedi, maitse ja väljanägemise eest. Kokk käitleb toiduaineid, kasutades mitmesuguseid külm‑ ja kuumtöötlemise võtteid ning valmistab ja serveerib toite juhendi järgi. Kokk käitleb toiduaineid säästlikult, valmistab toitu vastavalt ettevõtte kontseptsioonile ja klientide vajadustele ja soovidele, järgib ettevõtte enesekontrolliplaani. Suurköögikokal tuleb valmistada iga toidukord kindlale hulgale inimestele. Restoranikokk valmistab toitu konkreetse tellimuse järgi individuaalselt, serveerib toiduportsjoneid ning tutvustab toite. Väiksemas ettevõttes, nt turismitalus, koostab kokk menüü, valmistab toite, teenindab külalisi ja peseb nõusid. Kokk korraldab iseseisvalt oma tööd ja töötab meeskonnas, juhendades vajaduse korral köögiabilisi, abikokki ja praktikante. Kokk arvestab oma tegevuses ettevõtte kasumlikkust.
Töötajate arvu muutus
Väike kasv
Töötajate arv
8000
Brutopalk
1150 €
Hariduslik ettevalmistus
Erialane kutseharidus või täienduskoolitus või väljaõpe töökohal
Hea teada
- Töötamiseks vajalik tervisetõend
- Töötingimused. Kokk töötab tavapäraselt kas restoranis à la carte kokana või koolis, lasteaias, haiglas, kiirsöögikohas või mujal suurköögikokana. Koka töökeskkond on köök, mis peab olema väga puhas ning hea valgustuse ja ventilatsiooniga. Tema välimus ja töökeskkond peavad vastama rangetele hügieeninõuetele, ta kannab ametirõivastusena kitlit või jakki, pükse ja põlle, mis enamasti on valget värvi. Tähtis rõivalisand on müts, et toidu sisse ei satuks juuksekarvu. Vajalik on kehtiv tervisetõend ning läbitud hügieenikoolitus. Töö ahjude ja grillide vahetus läheduses nõuab head kuumustaluvust. Väga oluline on oskus terariistade ja kuumade pottide-pannidega ümber käia. Hea tervis ja vastupidavus on vajalikud, sest suurem osa tööpäevast möödub püstijalu. Tööaeg oleneb toitlustusasutuse lahtiolekuaegadest. Restoranides ja pubides tuleb sageli töötada graafiku alusel ka hilistel õhtutundidel, nädalavahetustel ja riiklikel pühadel.
- Karjäärivalikud: vanemkokk, à la carte ‑kokk, suurköögikokk, restoranikokk, lihakokk, kastmekokk