Kelner
Kelner nõustab kliente toitude ja jookide valikul, serveerib toite ja jooke, arveldab ja küsib tagasisidet. Ta peab olema valmis lahendama tekkinud probleeme ja säilitama viisakuse ka kõige nõudlikumate külastajatega suheldes. Kelneri ülesanne on hoida end kursis pakutavate roogade koostisega ning valmistusviisidega, et soovitada sobivat toitu kliendile, kes on mõne koostisaine suhtes allergiline või ei tarbi mingit toiduainet. Koostöös köögiga tuleb tööpäeva alguses menüüd täpsustada. Kelneril tuleb tagada töökoha korrasolek: teha ettevalmistustöid, eelkatteid ja korrastada neid vastavalt tellimustele, hoolitseda kasutatud söögivahendite õigeaegse koristamise ja laudade puhtuse eest.
Töötajate arvu muutus
Stabiilne
Töötajate arv
4100
Brutopalk
800 €
Hariduslik ettevalmistus
Väljaõpe töökohal, täienduskoolitus või erialane kutseharidus
Hea teada
- Võimalus töötada paindlikult ja osaajaga, tööampsudena
- Palju tööpakkumisi
- Sobib noortele õppimise kõrvalt töötamiseks
- Kelner või ettekandja on ettevõtte visiitkaart
- Töö eeldab head füüsilist vormi
- Vahetustega töö
- Enamasti väljaõpe töökohal
- Töötamiseks on vajalik tervisetõend ja hügieenikoolituse tõend
- Kasuks tuleb mitme võõrkeele kasutamise oskus
- Osa töötasust võidakse saada jootrahana
- Töötingimused. Kelner töötab toitlustusteenust pakkuvas ettevõttes, enamasti siseruumides, suviti ka välikohvikutes ja terrassidel. Töökeskkond peab olema puhas, piisava valgustuse ja hea ventilatsiooniga ning mõjuma klientidele meeldivalt ja turvaliselt. Kelner töötab graafiku alusel, amet eeldab valmisolekut töötada puhkepäevadel, riigipühadel, hilisõhtul ja öösel. Töö on sageli vahetustega ja kohati hooajaline. Töö võib olla periooditi pingeline ja eeldab suhtlemisvalmidust, oskust suhelda erinevate inimestega ning head füüsilist vormi – suurem osa päevast möödub liikudes ja nõusid kandes. Kelner kannab töörõivaid.
- Karjäärivalikud: vanemkelner, ülemkelner, vahetusevanem, sommeljee